Tatin D'Endives

ENDIVE TATIN - 4 people

1/ Pastry Dough

  • 140 g diced cold butter

  • 250 g flour

  • 25 g cold water

  • 1 egg

  • Pinch of salt


Pulse in a blender, or mix in a Kitchen Aid with the paddle attachment, or in a bowl with the tips your fingers: mix the butter, flour and salt until you get a sandy consistency.

Mix the egg with the water and pour it over the dry mixture. Form into a ball. Cover the dough with plastic film and let it rest in the fridge for 20 minutes.

 


2/ Filling

  • 250 g smoked lardons

  • 6 endives

  • 2 onions

  • 2 shallots

  • 2 oranges

  • Thyme

  • Salt/Pepper

  • Butter


Heat your oven to 160° C.

Make sure your pan can go in the oven (No plastic handles! We recommend a cast iron pan). Otherwise, use a pie dish.

Finely dice the onions and shallots. Cook the lardons in a hot pan until they are lightly browned, then remove with a slotted spoon, keeping the grease in the pan. Sauté the onions and shallots with a pinch of thyme, salt, and pepper until tender. Save them in the bowl with the lardons.

Juice the oranges and save until needed.

Take off the first leaves of the endives if they are not pretty and cut the endives into two lengthwise. Cut out the hard core at the bottom by making a little V.

Heat up your pan and melt a tablespoon of butter; lightly coat the pan with salt and pepper, then lay your endives, flat side down, into the pan until they turn golden brown. Don’t move the endives too much; just make sure they are getting golden. When they are, lower the heat to medium-low, pour the orange juice over the endives and cover the pan until the orange juice is completely absorbed by the endives.

Rearrange the endives if they have moved, cover them with the lardons, onions, and shallots, filling in any holes between the endives.

Roll out the dough to approximately 0.5 cm and cut it into a circle the same size as your pan (you can use a plate to guide you). Cover the endives with the dough and coax in the edges of the dough with a spoon, so the endives are snug.

Cook the tatin at 160° C for approximately 30 minutes, until the dough turns golden. Take the tatin out of the oven and let cool for 2 minutes. Using the plate that is the same size or bigger than the pan (even a cutting board works) flip the tatin over.

Accompany with a green salad and enjoy for lunch or dinner! Bon appétit !

Tatin

TATIN D'ENDIVES - 4 personnes

1/ La pâte

  • 140gr de beurre froid en dès

  • 250gr de Farine

  • 25gr d’eau froide

  • 1 œuf

  • sel pm


Dans le bol de votre robot en utilisant la feuille, mélanger le beurre, la farine et le sel en vitesse lente jusqu'à obtenir une consistance sableuse.

Battre l’œuf avec l’eau verser sur le mélange farine beurre et mélanger a vitesse moyenne jusqu'à ce que la pâte se forme (1mn).

Filmer et mettre au froid pendant au moins 20mn.


2/ La garniture

  • 250gr de lardons fumés (chez le boucher!)

  • 6 endives

  • 2 oignons

  • 2 échalotes

  • 2 oranges

  • thym

  • sel/poivre

  • beurre


Chauffer votre four à 160°.

Vérifier que votre poêle rentre dans le four (sinon utiliser un plat à tarte pour le montage et la cuisson de la tarte).

Ciseler les oignons et les échalotes. Dans une poêle chaude cuire les lardons jusqu'à ce qu’ils prennent une légère coloration, débarrasser et en utilisant le gras des lardons faire suer sans coloration les oignons et échalotes avec une pincée de thym, saler poivrer une fois tendre les mettre avec les lardons et réserver.

Exprimer le jus des oranges…c’est jolie hein ? En bref presser les oranges et réserver le jus.

Enlever les premières feuilles des endives si elles ne sont pas jolies puis couper les en deux dans la longueur, retirer la partie dur en faisant une coupe en V.

Faire fondre un peu de beurre dans une poêle chaude, saler poivrer et poser les endives joliment dans la poêle, les colorer a feu moyen saler poivrer. Il ne faut pas trop bouger les endives, juste s’assurer qu’elles prennent une jolie coloration en en retournant une ou deux pour vérifier la coloration. Puis verser le jus d’orange couvrir et cuire a feu moyen jusqu'à ce que le jus d’orange soit totalement absorbé.

Arranger un peu les endives, verser le mélange oignons échalotes lardons par dessus et combler tous les trous avec.   

Rouler la pate à environ 0.5 cm à l’aide d’une assiette ( plus ou moins de la même taille que votre poêle) tailler la en cercle et récouvrir les endives avec en rentrant un peu les bord avec le dos d’une cuillère.

Cuire a 160°c pendant environ 30mn, dès que la pâte est cuite et a une jolie couleur sortez du four et à l’aide d’un plat ou d’une assiette retourner la !

Une petite salade verte en accompagnement et il ne reste plus qu’a la manger !

Tatin 2